Emese Melicher

Emese_001

Név: Emese Melicher
Kor: 38
Ország: Németország
Nyelvek: Angol, német, magyar
Mióta motorozik: 14
Magasság: 176 cm
Jelenlegi motorkerékpár: Kawasaki Z 1000 SX
Előző motorkerékpárok: Simson, Romet, Suzuki GS 500, a Suzuki GSX 750 F
Motoros felszerelés: Sisak: HJC, bőr Kombi: Tschul, kesztyű és csizma: Berik
Átlagos évi Km: 5000 km

Szia Emes, mondj pár szót magadról?
Magyarországról jövök, de már 2010 óta Berlinben élek. A munka hozott ide, de nem bánom. Berlin egy nagyon szép  és élhető város, mellesleg megtanultam még egy nyelvet.

Egy ingatlanfejlesztő cégnek dolgozom már 8 éve. 4 évet Budapesten és már 4. éve itt Berlinben. Szeretném, ha majd egyszer egy saját ingatlanos cégem lenne.

Hogyan kerültél kapcsolatba a motorkerékpározással?
Az egész család motorozott nálunk, Nagyapám, Keresztapám és a 2 Bátyám is. Azt hiszem ez a vérrel jött.

Mi az első motoros élményed?
A Bátyám első versenye. Speedway kategóriában motorozott, már 14 évesen országos bajnok volt. Én akkor még kislány voltam és nagyon izgalmasnak találtam. Én akartam az első női salakmotor versenyző lenni, de már akkor túl késő volt.

Emese_002

Milyen kerékpárral kezdted és miért?
Egy 50cc-is Rometen kezdtem. Akkoriban Édesapám egy Autósiskolában dolgozott és ott sokat gyakorolhattam.14 évesen szereztem meg az első jogosítványomat 50cc-re és állati erővel vont jármű hajtására.

Emese_003
Írj a jelenlegi motorkerékpárodról.
Óóóh ez még teljesen új dolog, nemrég vettem egy Kawasaki Z1000 sx-et. Tavaly az éves nemzetközi WIMA találkozón egy Észt lánynak volt ilyen motorja és első látásra szerelem volt.
Majd ki is próbáltam és akkor már biztos volt, hogy megveszem. Az eddigiekhez képest egy nagyon erős motor, 139 LE, 240 Kg, de ehez képest könnyen kezelhető, kényelmes üléspozíciója van és az utazótáskáim is tökéletesen passzolnak rá a hosszú túrákhoz.

Emese_004

Melyik motoros élményedre vagy büszke?
Talán az első igazi hosszú angliai túrámra. Berlinből egy lánnyal mentem volna, de ő sajnos az indulás előtt megsérült, így egyedül kellett nekivágnom. Aznap nagyon rondán zuhogott az eső, de muszáj volt elindulnom, mivel Hollandiából komppal mentem át Angliáig, amit ugye el kellett időben érnem különben annyi az egész túrának.
Készítettem egy útvonalat a Googl-ben és gyakorlatilag azzal tettem meg a 2700 km-es túrát egyedül. Ez egy nagy kihívás volt számomra, főleg hogy egyedül kellett a helyes utat megtalálni.

Merre túráztál már eddig, van kedvenced?
2010 óta minden évben megyek valahova, Anglia, Ausztria, Svájc, Lengyelország, és természetesen Berlin-Budapest-et is megjártam már párszor… Nincs kedvenc túrám, mindegyiket szeretem. Mindíg egy új kihívás és kaland.

Emese_005

Emese_006

Van-e motorkerékpáros hősöd?
Jó kérdés, azt hiszem az első helyen a bátyám áll, majd Valentino Rossi, a Moto GP-ből.

Van kedvenc motoros történeted?
Ebben az esetben szeretnék elmondani egy történetet, amely nem kapcsolódik közvetlenül a motorozáshoz, de a motorosokhoz mindenképpen. Amikor Berlinbe költöztem 2010-ben, először csak egy hónapra jöttem ki, amíg a másik lakás kész lett..

Akkor már keresgéltem női motoros klubbokat és így találtam rá a WOW (women on wheels) motoros klubbra. A kapcolattartó hölgyet megkérdeztem, nem-e tud segíteni, merre induljak el lakáskeresésben? Akár egy weboldal, vagy kapcsolat, aki ebben segíteni tud. „Erre ő, dehogynem tudok segíteni, mi éppen elutazunk Japánba egy hónapra, használhatod a lakásunkat.”
Nem is ismertük egymást, éppen csak leveleztünk és ő rögtön a saját lakását ajánlotta fel nekem.
Ezt soha nem fogom elfelejteni és ez is bizonyítja, hogy a motorosok mindenhol segítik egymást, mi egy nagy család vagyunk 

Szoktál javításokat végezni a motorodon? Vagy inkább meghagyod a szerelőknek?
Nem igazán megyek bele műszaki dolgokba. Vigyázok a motoromra és odafigyelek mindenre, de a komolyabb szervízeket, javításokat inkább a profikra hagyom. Én inkább esztétikai dolgokkal foglalkozom, szépítgetem a motoromat.

Van bármilyen tanácsod azoknak, akik most akarnak elkezdeni motorozni?
Igen, csináljátok!

Motorozás, MAGYARORSZÁG

Ha meglátogatnálak és egyik reggel motorozni hívnál, hová vinnél el?
Szerintem Tihanyba vinnélek el. A Tihany félsziget a Balaton északi részén fekszik. Balaton közép Európa legnagyobb tava. Híres, még ma is meglévő nevezetessége a helynek a tihanyi visszhang vagy echo, amely a tihanyi apátság és a Visszhang-domb között keletkezett. A kilátás Tihanyi apátságból lélegzetelállító.

Ha egy motoros egy másik országból Magyarországon jár, milyen túrát ajánlanál neki?
Azt hiszem, mindenkinek megvan a saját kedvence az országban. Én nagyon szeretem a Bükk-hegységet, ez közel van a szülővárosomhoz, Magyarország észak-keleti részén: link.
Melyek a legjobb hónapok a motorozáshoz?
Négy évszak van Magyarországon és természetesen a hideg hónapokban nem igazán ajánlott a motorozás. Márciustól október-novemberig lehet motorozni. Véleményem szerint amikor a szezon elindul, akkor kell igazán óvatosnak lenni.Rengeteg baleset van, mert a “téli álom” után az autósoknak ismét hozzá kell szokniuk a motorosokhoz. Másrészről sok motoros gondatlan, elfelejtik, hogy a beton még hideg, a gumik nem tapadnak, hogy, és a féktávolsság is nagyobb.

Mennyire biztonságos az éjszakai motorozás ott, ahol laksz?
Szerintem még jobb is, mert kevesebb autós van az utakon.

Vannak csak motorosokra vonatkozó közlekedési szabályok?
Igen, használhatjuk a busz sávot és a piros lámpánál előre gurulhatunk az autók között.

Diszkriminálják a motorosokat valamilyen módon?
Igen, azt hiszem, autóvezetőknek nem tetszik, hogy mi általában gyorsabbak vagyunk, és hogy mi könnyedén átjutunk bármilyen forgalmi dugón. Általánosításban mi motorosok rossz emberek vagyunk, szinte mint a bűnözőket tartanak számon, nem is értem miért.

A  rendőrség hogyan kezeli a motorosokat, másként mint az autósokat?
Én azt mondanám, ha mindent rendben találnak, a kipufogó rendszer a követelményeknek megfelel, jók a gumik, megfelelő a védőfelszerelésed, működik a fényszóró és betartod a sebességhatárokat, akkor nem lehet probléma.

Le tudnád írni a motoros vezetői tesztet?
Azt hittem, ez könnyebb lesz az autó után, de nem! Egyáltalán nem nehezebb, mint autóra jogosítványt szerezni. Talán egy kicsit szigorúbbak a követelmények, mivel ez egy veszélyesebb terület.

Van olyanmotorsport kategória, ahol a nők aktívan részt vesznek?
Igen, a Speed ladies Cup kifejezetten nők részére van, , de van sok más verseny is a Hungaroringen. Itt rendezik meg minden évben a Forma 1 Magyar nagydíjat is.

Milyen a közelekedés Magyarországon és hogyan befolyásolja ez a motorosokat?
Budapesten elég őrült a közlekedés, főleg csúcsidőben, senki nem udvarias, a bátrabbak jutnak előre.

Hogyan kezelik az autóvezetők motorkerékpárosokat az úton?
Sokféle ember létezik, én magam autóvezető is vagyok egyben. Néhányuk teljesen udvarias, azok, akik csípnek minket helyet csinálnak nekünk az úton, és egyszerűen, mint mi. De néhányan közülük utálnak minket, ezek az emberek soha nem segítenének, ha bajban vagy.

A motorkerékpár lopás egy probléma nálatok?
ó igen, ez egy nagyon nagy probléma, soha nem tudhatod, honnan fogják ellopni a motorodat.. Egy motor soha nem lehet a biztonságos helyen! Nekem is legalább  3 zár van a motoromon, riasztós tárcsafékzár, lánc és teremgarázsban van, de se kamera, se őr nincs.

Hogyan kezelik a férfiak a női motorosokat?
Nekünk is mindenünk megvan ahoz, hogy motorozzunk, a mai világban ez már teljesen elfogadott tény, bár sok férfi szerint otthon lenne a helyünk a konyhában.

Elérhetőek a jó színvonalú, minőségi védőfelszerelések, csízmák, bukósisakok, stb? Van-e valamiből hiány?
Igen, manapság már mindent meg lehet kapni nálunk, természetesen a jó dolgok nagyon sokba kerülnek.  Amit nem szeretek, amikor a motorosok pólóban, rövidnadrágban, kesztyű és mindenféle protektor nélkül száguldoznak. Egy jó felszerelés az életedet mentheti meg!

A női és férfi motorkerékpárosok egyenlő eséllyel űzik ezt a tevékenységet?
Mindenképpen! Talán az egyetlen hátrány amikor motorozás közben WC-re kell mennünk  Néha eltart egy darabig, amíg kicsomagojuk magunkat a bőrruhából…, ezzel szemben a férfiak bárhol elvégezhetik a dolgukat.

EMESE AJÁNLÁSA

Könyvek: mi lett volna, ha meg sem próbálom: Valentino Rossi önéletrajza
Filmek: Wild Hogs
Magazin: Motorrevü – magyar magazin
Internetes fórumok: www.sportmotor.hu
Profi motoros: Valentino Rossi
Női motoros: Új reménység: Viktória Kiss: https://www.facebook.com/pages/Kis-Vikt%C3%B3ria-Wicca-hivatalos-oldala/181945525196384